söndag, mars 25

Grattis till en pigg 50 åring!

Idag firar den Europeiska unionen 50 år, en lång tid har gått och stora förändringar har skett. De länderna som bildade föregångaren till dagens union, kål och stål unionen, byggde ett samarbete ur ruinerna efter två världskrig. De byggde ett samarbete med hopp och tro om att Europa en dag skulle resa sig ur askan och byta krig mot varaktig fred, fattigdom mot välstånd.

Den Europeiska unionen har växt med åren till att idag omfatta 27 medlemsländer, fortfarande står det en hel del länder utanför och väntar på ett medlemskap. För att de liksom oss tror på fred, välstånd genom samarbete och att vi tillsammans har mycket gemensamt. Många motståndare hävdar att det finns stora kulturella skillnader, att det finns för mycket motsättningar för att det ska hålla. Vist finns det kulturella skillnader, men de är inte i närheten så dramatiska som många vill ge sken av. Det är mest bara onda ord från människor som inte tror på fred genom samarbete utan hellre ser att den starkes rätt som ledstjärna.

Jag läste DN igår och blev otroligt glad över att se Europakommissionären Margot Wallström (S) och Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) tillsammans skriva om hur viktigt Europasamarbetet är för framtiden. De visar att det är en fråga som går över blockgränserna och att det är så viktigt att lägga debatten om ja eller nej bakom oss. Socialdemokraternas nya partiledare Mona Sahlin gick sedan också ut i denna artikel med ett medhåll, äntligen tycks det som att det öppnats upp för att bygga en svensk Europapolitik med brett stöd så att vi kan tillsammans kan skicka budskap som håller även efter nästa val. Vi är medlemmar i det Europeiska samarbetet och hur ska vi nu göra det bästa av det. Vilka frågor bör vi gemensamt agera i och vilka ligger på de enskilda staterna.

Sen tillhör jag dem som önskar att vi en dag omvandlar Europa till en federation, trotts de kulturella skillnaderna är vi ett gemensamt folk. Jag tror att Europa och de länder som finns här skulle vinna på en Europeisk federation, en federation som har en tydlig gemensam utrikespolitik, en gemensam ekonomi, ett gemensamt försvar. Inte som en motvikt mot USA utan som ett komplement.

Många invänder då att det är omöjligt de finns så många saker vi är överens om och att vi kommer aldrig kunna bli som USA. Målet ska inte vara att bli som USA, vi kan lära mycket av dem men fördelen med att vara ”två”, om man får använda det uttrycket, är att man kan välja de delar av systemet som visat sig fungera och välja bort andar delar i det Amerikanska systemet och därmed skapa en egen modell av en federation. Jag är övertygat att vi aldrig kommer att klara den välfärdsnivå vi vill ha och bygget av en mångkulturell federation utan en stark invandring. Precis som USA byggde sitt välstånd på öppenhet och lyhördhet måste vi i Europa också öppna våra gränser för att ta emot de människor som delar våra visioner. Självfallet ska vi inte bygga det på slaveri och ägandet va människor men det är som sagt det fina med att komma efter Läs gärna denna artikel på ämnet.

Man ska också ha i åtanken att man måste börja någonstans, precis som amerikanarna började sitt federala bygge med 13 stater så måste vi också våga ta steget och starta någonstans. Jag tror inte att det kommer att gå smärtfritt och jag tror inte att det kommer att gå över en natt men börjar vi är jag övertygad om att vi om 100 år kommer ha en stark, väl fungerande och drivkraftig federation i Europa som gör att vi tillsammans har löst klimatproblemen, problemet med AIDS/HIV, problemen med svält, sociala orättvisor och många andra problem som på vägen har dykt upp.

Så ett stort grattis till den Europeiska unionen vi har idag, ett grattis men också ett hopp och en tanke om vilken union vi kommer att ha i framtiden.

Peace lov och födelsedagstårta

Inga kommentarer: