fredag, maj 25

Egna varumärken

Jag har utövat det som politiker ofta refererar till som marknadsliberalism eller konsumentmakt. Jag skulle tvätta igår och de första maskinerna gick jättebra och allt flöt på. När jag ändå var i farten tänkte jag ”klart jag ska tvätta lite till” och till min stora glädje fanns tvättiden efter den jag bokat ledig.

När jag kommer hem inser jag ju att jag i min iver att få de fösta maskinerna klara, har använt upp allt tvättmedel. Solig i sinnet vandrade jag ned till den lokala butiken och skulle handla Grumme tvättsåpa vilket jag har lärt mig ska påverka miljön mindre än andra tvättmedel.

När jag kommer dit inser jag att det inte finns men att det däremot kryllar av kedjans eget varumärke (EMV). Av princip kan jag tycka att EMV är okej så länge det är ett billigt komplement till det som finns på marknaden, men jag blev mycket upprörd när jag insåg att det inte fanns någon möjlighet alls för mig att välja. Jag var bara tvungen att kommentera det till ägaren när jag kom till kassan. Ägarens svar var väl inövat och lät i stil med ”vi är en liten butik och vi har inte plats med så många märken”.

Det är sant det är en liten butik, men hade de inte haft fem olika varianter av sitt eget tvättmedel skulle de faktiskt ha fått plats med andras. De ägaren inte sa nått om är att han tjänar en massa mer pengar på att sälja det egna varumärket.

Jag har inget i mot att han i princip vill tjäna mer pengar, det är därför han driver sin affär. Det jag vänder mig emot är att han inte ger mig valmöjligheten att välja hans billigare produkter framför de marknadsledande produkterna de gånger jag vill. De han också inte vill snacka om är det som håller på att hända.

Genom att tvinga ut de marknadsledande produkterna från marknaden, skapar man kontroll över marknaden och kan som ett resultat av det sätta priset därefter. Så de EMV som är billigare idag kan när de väl kommit att konkurrera ut sina motståndare att kosta oss konsumenter en hel del. Priser och konsumenter kommer alltid att gynnas av att det finns pluralism på marknaden, det är därför marknadsekonomi alltid kommer att vara billigare än en socialistisk planekonomi.

För det är i just dessa val av produkter som nästan all vår konsumentmakt ligger och den makten måste vi verkligen värna om. Så är du inte nöjd med att din butik plockar bort varumärken till förmån för EMV visa det genom att inte köpa de produkterna och genom att påpeka detta för dem som driver affärerna. Det är konsumentmakt!

Peace love och konsumentmakt

Inga kommentarer: