fredag, maj 25

Egna varumärken

Jag har utövat det som politiker ofta refererar till som marknadsliberalism eller konsumentmakt. Jag skulle tvätta igår och de första maskinerna gick jättebra och allt flöt på. När jag ändå var i farten tänkte jag ”klart jag ska tvätta lite till” och till min stora glädje fanns tvättiden efter den jag bokat ledig.

När jag kommer hem inser jag ju att jag i min iver att få de fösta maskinerna klara, har använt upp allt tvättmedel. Solig i sinnet vandrade jag ned till den lokala butiken och skulle handla Grumme tvättsåpa vilket jag har lärt mig ska påverka miljön mindre än andra tvättmedel.

När jag kommer dit inser jag att det inte finns men att det däremot kryllar av kedjans eget varumärke (EMV). Av princip kan jag tycka att EMV är okej så länge det är ett billigt komplement till det som finns på marknaden, men jag blev mycket upprörd när jag insåg att det inte fanns någon möjlighet alls för mig att välja. Jag var bara tvungen att kommentera det till ägaren när jag kom till kassan. Ägarens svar var väl inövat och lät i stil med ”vi är en liten butik och vi har inte plats med så många märken”.

Det är sant det är en liten butik, men hade de inte haft fem olika varianter av sitt eget tvättmedel skulle de faktiskt ha fått plats med andras. De ägaren inte sa nått om är att han tjänar en massa mer pengar på att sälja det egna varumärket.

Jag har inget i mot att han i princip vill tjäna mer pengar, det är därför han driver sin affär. Det jag vänder mig emot är att han inte ger mig valmöjligheten att välja hans billigare produkter framför de marknadsledande produkterna de gånger jag vill. De han också inte vill snacka om är det som håller på att hända.

Genom att tvinga ut de marknadsledande produkterna från marknaden, skapar man kontroll över marknaden och kan som ett resultat av det sätta priset därefter. Så de EMV som är billigare idag kan när de väl kommit att konkurrera ut sina motståndare att kosta oss konsumenter en hel del. Priser och konsumenter kommer alltid att gynnas av att det finns pluralism på marknaden, det är därför marknadsekonomi alltid kommer att vara billigare än en socialistisk planekonomi.

För det är i just dessa val av produkter som nästan all vår konsumentmakt ligger och den makten måste vi verkligen värna om. Så är du inte nöjd med att din butik plockar bort varumärken till förmån för EMV visa det genom att inte köpa de produkterna och genom att påpeka detta för dem som driver affärerna. Det är konsumentmakt!

Peace love och konsumentmakt

Samma gamla blogg men med nytt hett utseende!

Har gjort om bloggen, ni som mins vet att jag frågade efter kommentarer på bloggen, efter det att inte ha fått några valde jag i alla falla att försöka göra bloggen lite hetare, lite häftigare och lite mer användarvänlig. Nu kan man se en bild på mig, men kan också skicka kommentarer.

Hoppas att ni gillar det nya utseendet lika mycket som jag gör.

Peace love och blogglyftning

söndag, maj 20

Födelsen av en ny epok och en grön liberalism

Jag vill börja med att gratulera Magnus Andersson som nyligen blivit vald till ny förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Jag lärde känna Magnus för ungefär sju år sedan och ända sedan dess har jag varit övertygad om att han är en av de unga politiker som i framtiden verkligen kan komma att förändra vårt land. Stort lycka till!

Själv var jag tvungen att åka hem i förtid från stämman på grund av sjukdom. För ett par veckor sedan fick jag svinkoppor, som andra gick jag till doktorn och fick penicillin men tyvärr hjälpte inte det så jag fick gå till doktorn igen och få strakare grejer. Kände att det var lika bra att försöka ta sig hem då man inte alltid är så pigg i huvudet när man är sjuk. Personligen tenderar jag också till att bli fruktansvärt grinig när jag är sjuk. Men nu är jag på bättringsvägen och allt känns toppen.

Några av de viktiga frågor som diskuterades på stämman var föräldraförsäkring, huruvida den skulle vara individuell eller gemensam. Stämman beslutade, trotts att FS föreslagit annorlunda, att behålla nuvarande skrivningar om att den ska vara gemensam och ses som en kollektiv förskärning och inte en individuell försäkring dvs. stämman erkänner och ser skillnaden i olika försäkringar och att det inte går att jämföra de enskilda försäkringarna så som a-kassa och sjukförsäkring med en föräldraförsäkring.

Stämman beslutade också att Centerpartiets ungdomsförbund ska vara för ett införande av ett kontraktsförsvar, även kallat yrkesförsvar, istället för dagens värnpliktssystem. Detta ställningstagande är ett väldigt liberalt steg för svensk försvarspolitik. Vi lever inte längre under ständigt hot om invasion och ska därför ha ett försvar som är mer anpassat till dess uppgifter. Människor som frivilligt går med på att mot betalning och utbildning försvara vårt land och vårt lands åtaganden runt om i världen kommer i alla lägen att göra ett bättre arbete än människor som tvingas till det. Att riskera sitt liv för en övertygelse om demokrati och frihet ska inte vara någonting som staten kan tvinga människor till.

Från en av distriktsstyrelseledamöterna i Stockholm hade det lagts en motion om att avskaffa sexköpslagen då den trotts att den inte kriminaliserar säljaren av sex utsätter dessa människor för större risker och för att det faktiskt är upp till människor själva att avgöra hur man vill använda sin kropp. Så länge alla parter är med på det bör det ses som ett vanligt affärsavtal. Genom att kriminalisera det gör man det dock lättare att tvinigas in människor som egentligen inte vill in i industrin. Är det en laglig affärsverksamhet får man inte de i samhällets bottenskick att tvingas till den formen av arbete och på så vis kan samhället hjälpa dem som hamnat där mot sin vilja att ta sig ur. Stämman delade dock inte Rebeccas uppfattning och röstade emot motionen. Vi som delar din uppfattning Rebecca får helt enkelt göra ett nytt försök nästa stämma att övertyga våra vänner om att det är bättre att lyfta upp den verksamheten till ytan för att på sikt kunna hjälpa människor.

Jag registrerade mig idag som medlem på tankesmedjan Helios hemsida, de senaste dagarna har jag verkligen fått politiskenergi igen, en energi som också fått mig att inse att det är dags att det skapas en grön liberalism i svensk politik. En liberalism som i mångt och mycket hittar tillbaka till de liberala grunderna och principerna om individen och individers frihet, men också en liberalism som är grön för att den ser de miljöproblem vi står inför. Det är dags att skapa en ideologi och politik som tror att de samhällsproblem som finns bara kan lösas av människors egen drivkraft och att det är just den som politiker måste våga släppa lös. En politik som tror på fri handel världen över, en tro att denna handel kan ta oss längre än vad bistånd och subventioner någonsin kan. En grön politik och en liberal politik som också lyfter blicken och ser att Sverige som ensam och stark nation kan ha spelat ut sin roll, att många av dagens och morgonagens problem bara kan lösas tillsammans och genom att lyfta upp en del på internationell nivå likväl som andra får lyftas ned närmare människor på lokal nivå. Jag är övertygad om att Helios, eller någon annan centerknuten tankesmedja kan skapa detta tillsammans med centerpartiets ungdomsförbund om ungdomsförbundet även i fortsättningen vågar vara just så liberalt och radikalt som man varit under Fredriks ledning. Jag har stor tilltro till att det är detta Magnus kommer att skapa och att hans gröna liberalism kommer att föra Svensk politik många steg framåt de närmsta åren.

Peace love och grön liberalism

tisdag, maj 8

Nytt jobb, nya möjligheter och liite tid för bloggande

Kära vänner, ledsen att jag inte skrivit på ett tag, det har hänt så mycket spännande saker sedan sist. Jag har bytt jobb, jag har börjat livnära mig på en frihetskamp. Jo jag har visserligen jobbat med politik innan, denna gång är det dock väldigt speciellt det innebär ibland att man måsta bära skurhandskar. Jag har nämligen börjat att arbeta på den beryktade salladsbaren ”en annan salladsbar”.

Jag har dessutom världens bästa, coolaste och roligaste arbetskamrat i Frida. Frida ville bort från studentvärlden och började på baren. Frida tar en examen i Molekylärbiologi… Det är ju hur coolt som helst! Dessutom är hon precis som de andra som jobbar där en skön och, nästan alltid, avslappnad, tjej.

Kolla in hennes blogg, hon skriver om vetenskap, ett ämne som sällan verkar intressant men denna blogg är bra!

Jag gick från det tråkiga vardagslivet som lärarvikarie till det precis lika oglamorösa men så fantastiskt mycket skojigare arbetet på salladsbaren.

Jag har fortfarande inte kommit från lägenheten på 23 kvm och alla parter, ja till och med mikrovågsugnen, har anpassat sig till situationen.

Lite kuriosa är ju att jag sedan jag skrev sist åkt på svinkoppor. Precis den där barnsjukdomen som jag uppenbarligen missade, jag tror bara jag har mul- och klövsjukan kvar nu sen har jag avverkat alla djuren. Jag måste ju snart klassas som ett medicinskt under, killen som harft körtelfeber två gånger och alla de där barnsjukdomarna som man bara kan ha en gång har jag haft minst två.

Läste idag att Göran Persson ska börja arbeta på JKL, kändes mest som ett billigt PR-trick från ja jag vet inte vems håll. Själv har jag legat lite lågt med politiken på sistone men nästa vecka drar det igång på allvar igen då var det dags för stämma. Min första stämma med Centerpartiets ungdomsförbund och det ska bli hysteriskt skoj. Det kommer att bli fyra fulla dagar av politik och lattjo lajbans i Kalmar. Kalmar är ett va få områden i Sverige so jag inte har besökt speciellt mycket alls så det ska bli mycket roligt bara det.

Hoppas hinna blogga mer innan det bär av. Imorron är det jobb som gäller och på Torsdag ska jag tillbaka till farbror doktorn för mina koppor *s*.

Peace love och salladsbar